Založ si blog

Bystričania, volíme Gogolu?

Tak už sa to pomaly blíži – 27. november, deň komunálnych volieb. V boji o primátorské kreslo „perly na Hrone“ ostali po odstupení viacerých kandidátov len dvaja adepti s reálnymi šancami na úspech: Ľubomír Vážny a Peter Gogola. Od začiatku bolo jasné, že prípadné druhé kolo volieb bude obsiahnuté v súboji Vážny vs. niekto. Tak sa poďme bližšie pozrieť na pána „niekto“.

Pán Gogola stavia svoju kampaň na viacerých pilieroch, z ktorých vo mne zarezonovali najmä tieto:

Pilier č.1: „Som nezávislý kandidát“

Pilier č.2: „Chceš zmenu? Poď voliť!“ (slogan na billboardoch)

Pilier č.3: „Chceme mesto ťažkého priemyslu, výrobných hál, znečisteného prostredia, zhustenej premávky nákladných áut a

kamiónov? Alebo mesto cestovného ruchu a kultúry, s divadlami a športoviskami, so zelenými parkami a čistým vzduchom?“ („vízia“ Banskej Bystricie podľa pána Gogolu.)

1.

Nezávislý kandidát je preto nezávislý, pretože za ním nestojí nijaká politická strana. Už od začiatku kampane však bol a je Peter Gogola podporovaný stranami MOST – HÍD a KDH. Po odstúpení kandidátov Baníka a Haringa sa ku podpore Gogolu pridali aj SDKÚ – DS, SaS, OKS, KDS. K tomu všetkému kampaň pána Gogolu financuje podnikateľ v printovom priemysle, Miroslav Rybár, ktorý mal tiež ambície stať sa primátorom mesta, ale nakoniec sa rozhodol podporovať Petra Gogolu a momentálne má záujem stať sa viceprimátorom mesta ( po prípadonom Gogolovom víťazstve ). Čiže k premise nezávislosti: Vymenoval som azda málo ľudí a politických zoskupení na ktorých je pán Gogola akýmkoľvek spôsobom závislý?

2.

Zmena…Ale zmena čoho? Toho, že Banská Bystrica sa umiestnila v rebríčku nie zrovna ľavicovo orientovanej organizácie Transparency International Slovensko na 2. mieste v otvorenosti samospráv na základe merania protikorupčných opatrení? Zmena toho, že miera zadĺženia Banskej Bystrice voči príjmom v rozpočte podľa ďalšej fakt rýdzo ľavicovej organizácie INEKO dosahuje 28%? (pre porovnanie: ZA – 152%, BA 64%, z krajských miest sú na tom lepšie ako BB len Košice s 22%)? Alebo zmena toho, že za posledné 4 roky, keď tu šéfoval I. Saktor klesol dlh na hlavu jedného obyvateľa BB z 222 na 169 Eur?

3.

Jasné, že nechceme mesto zhustenej kamiónovej premávky. Ale tí s otvorenými očami si určite všimli, že sa v Bystrici stavia obchvat v parametroch rýchlostnej cesty, ktorý tento problém výraznou mierou rieši. Nezamestnanosť v Banskej Bystrici dosahuje hodnoty v rozmedzí 9 – 10%. Bol by som rád, keby všetci nezamestnaní ľudia vedeli nájsť prácu v zelených parkoch a v cestovnom ruchu. Neviem, či som taký pesimista, ale mám dojem, že skôr sa nášmu mestu podarí znížiť nezamestnanosť práve v tých škaredých halách, než v cestovnom ruchu. Ale možno ja som ten, ktorý má priority v opačnom poradí a myslí si, že politika je o pragmatickosti a nie o romantických víziách.

Čo na záver?

Primátor je komunálny politik, ktorý je zodpovedný za riadenie mesta. Bystričania majú na výber buď človeka, ktorý a) je politk b) má skúsenosti s riadením ustanovizne disponujúcej rozpočtom 31x väčším, než je rozpočet Banskej Bystrice alebo človeka ktorý a) okolo komunálnej politiky ani len neprešiel, b) okrem riadenia svojej ústnej dutiny v Lesoch SR, a žiakov na hodinách hudobnej výchovy toho zatiaľ tiež veľa neriadil.

Predvolebná kampaň pána Gogolu je založená na atribútoch, ktoré sa dnes nosia: akoženezávislosť, ponuka zmeny (bližšie nešpecifikovanej, ale hlavne že sme ju ponúkli…), báchorky o zeleni a čistom vzduchu. Odbornosť mi v nej však uniká.

Prajem Bystričanom dobrého primátora na najbližšie volebné obdobie!

Širokorozchodná v čudu…

25.11.2010

Iveta Radičová potvrdila, že širokorozchodná železnica sa na Slovensku stavať nebude. Hurrrrrráááá, zachovali sme prekladisko v Čiernej nad Tisou! Len netuším čo tam bude Ivetka prekladať, keď širokorzochodnú s krásnym úsmevom na tvári postavia naši južní „bratia“. Slovensko sa mohlo stať dopravným uzlom svetového významu, keby naším územím viedla [...]

Aby som to uviedol na správnu mieru

21.06.2010

Hneď na úvod môjho blogovania by som rád upresnil význam názvu môjho blogu. Aby nevznikli nejaké nedorozumenia – to, že nie som „in“ neznamená, že som jedinec nachádzajúci sa kdesi na periférií spoločnosti, človek bez štandardného spoločenského statusu, samotársky čudák prebíjajúci sa životom s imaginárnym najlepším priateľom, vytvoreným vo [...]

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 4454x
Priemerná čítanosť článkov: 1485x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy